Gravelpave2 – Permeable Parking Lot and Walkway – Home on the Range – Billings, Montana

shapeimage_3

Recycled glass “cullet” is no sharper than crushed gravel as a building/paving material.

 

 

shapeimage_5

The “mountain” of recycled glass is moved primarily by the skid-loader.  The final grading is accomplished in a few hours with rakes and/or brooms before driving on the surface.

 

shapeimage_6

Cars park efficiently with parking strips on the curb for spacing.

shapeimage_4

Glass fills in the Gravelpave2 rings similar to gravel, stabilized laterally by the rings and vertically from the filter fabric at the bottom of the ring and grid of the Gravelpave2.

 

shapeimage_7

10,000 square feet of drivable glass surface gives the building all of it’s parking needs through all four seasons in Billings, Montana.

 

shapeimage_8

With Gravelpave2 as a paving surface, this building qualified for Leed “Platinum” status.

 

 

Project Name:
Home on the Range

Location:
Billings, MT

Product Used:
Gravelpave2

Application:
Permeable Parking Lot
and Walkway

Install Date:
June 2006

Install Size:
900 m2 (10,000 sf)

Client:
Northern Plains Resource Council

Designer:
High Plains Architects

Contractor:
Hardy Construction

Summary:
Approximately 900 m2 (10,000 SF) of Gravelpave2 was used, with glass cullet composing the layer of “gravel.”  Although the combination of clear, brown, green, and blue glass almost looks like typical gravel from a distance, the glass adds some sparkle to the lot.  Even though the project has an abundance of green features, the parking lot is the aspect of the project that gets the most attention from the public, particularly with the glass cullet.